Zeleni čaj blokira napad na tkivo i angiogenezu

Zeleni čaj

Zeleni čaj, na primer koji raste u izrazito vlažnim podnebljima, sadrži brojne polifenole koji se zovu katehini. Jedan od njih, epigalokatehin galat ili EGCG, spada među najmoćnije nutritivne molekule koji deluju protiv stvaranja novih krvnih sudova po komandi kancerogenih ćelija. On se razara u toku fermentacije koja je potrebna za dobijanje crnog čaja, ali ga u velikim količinama ima u čaju koji nije prošao fermentaciju te stoga ostaje „zelen“. Posle dve ili tri šolje zelenog čaja, u krvi obilno ima EGCG. On se širi čitavim telom putem kapilara. Oni okružuju i hrane svaku ćeliju u telu. EGCG se gnezdi na površini svake ćelije i blokira prekidače (receptore) čija je funkcija da šalje signal koji omogućuje da u okolno tkivo prodru strane ćelije, kao što su ćelije raka. EGCG je takođe sposoban da blokira receptore koji izdaju naredbe za stvaranje novih krvnih sudova. Čim molekuli EGCG blokiraju receptore, ovi više ne reaguju na naređenja koje im ćelije raka šalju preko faktora upale, naređenja da napadnu tkivo i stvore nove krvne sudove potrebne za rast tumora.

U svojoj laboratoriji za molekularnu medicinu u Montrealu, Rišar Belivo i njegov tim ispitali su efekte EGCG izolovanog iz zelenog čaja na nekoliko tipova ćelija raka. Primetili su da znatno usporava napredak leukemije i raka dojke, prostate, bubrega, kože i usta.

Zeleni čaj se takođe ponaša i kao detoksikator tela. On u jetri aktivira mehanizme koji mogu brže da izbace kancerogene toksine iz tela. Kod miševa se pokazalo da blokira dejstva hemijskih karcinogena odgovornih za rak dojke, pluća, jednjaka, želuca i debelog creva.

Najzad, dejstvo EGCG još je upečatljivije u kombinaciji sa nekim drugim molekulima kojih obično ima u azijskim kuhinjama – na primer sa sojom. Laboratorija za ishranu i metabolizam na Harvardu pokazala je da, u spoju, zeleni čaj i soja povećavaju zaštitne efekte primećene kad se ove namirnice primene zasebno. To važi i za rak prostate i rak dojke. U zaključku ovog članka, istraživači pišu: „Naša studija ukazuje na to da fitohemikalije iz soje i zelenog čaja zajedno mogu da se koriste kao potencijalno delotvoran dijetetski režim za kočenje napretka estrogen zavisnog raka dojke.“ U krajnje opreznom jeziku koji karakteriše naučne članke o raku (da i ne pominjemo uzdržani stil harvardskih istraživača) ove reči su izrazito značajne.

 

Koliko šoljica zelenog čaja na dan?

 

Na ovo pitanje odgovaraju dva istraživanja sprovedena na pacijentima u Japanu, zemlji prepunoj ljubitelja zelenog čaja. U grupi Japanki obolelih od tumora na dojci koji još nije metastazirao, istraživači su otkrili da je kod onih koje piju tri šoljice zelenog čaja dnevno povratak bolesti za 57% ređi nego kod onih koji piju jednu šoljicu dnevno. Kod muškaraca sa tumorom prostate, dnevna konzumacija pet šoljica zelenog čaja umanjuje i do 50% rizik da će rak uznapredovati do odmaklog stadijuma. Dejstvo zelenog čaja je zaista izuzetno. Zašto onda da ga uskraćujemo sebi?

Antikancer, novi način života – David Servan-Šrajber

Comments are closed.