Vrste medicinskih gljiva i dejstva

Lekovite gljive su one gljive koje proizvode medicinsko značajne metabolite ili se mogu indukovati da proizvode takve metabolite koristeći biotehnologiju. Postoje brojne vrste medicinskih gljiva a opseg medicinski aktivnih jedinjenja obuhvata antibiotike, antikancerne lekove, inhibitore holesterola, psihotropne lekove, Imunosupresive, kao i fungicide. Mada su inicijalna istraživanja bila usredsređena na jednostavne plesni poput onih koje uzrokuju kvarenje hrane, kasniji radovi su identifikovali korisna jedinjenja duž širokog opsega vrsta gljiva.

Vrste medicinskih gljiva i dejstva - Super Natura - zdravlje iz prirode. Lekovite gljive su one gljive koje proizvode medicinsko značajne metabolite ili se mogu indukovati da proizvode takve metabolite koristeći biotehnologiju. Vrste medicinskih gljiva i dejstva - Super Natura - zdravlje iz prirode. Lekovite gljive su one gljive koje proizvode medicinsko značajne metabolite ili se mogu indukovati da proizvode takve metabolite koristeći biotehnologiju.

 

Pored mnogobrojnih biljnih vrsta, i gljive su od velikog značaja za čoveka i njegovo zdravlje. Hranljiva vrednost ovih šumskih plodova je velika. Njihov najvažniji sastojak čine proteini 1-4% u svežim, tj. 10-45% u suvim pečurkama. Pečurke za razliku od biljaka sadrže sve esencijalne aminokiseline neophodne za život ljudi. Bogate su ugljenim hidratima oko 3% u svežim odnosno 32% u suvim plodovima. Njihovu vrednost čine i vitamini, pre svega vitamini iz B grupe, i beta karoten, kao i vitamin C. Pečurke su bogate mineralima: kalijumom, fosforom, natrijumom, sadrže i gvožđe i kalcijum. Do 95% mase pečuraka čini voda.

Tradicinalna medicina Kine, Japana i Koreje koristi gljive više od 5000 godina za održavanje i poboljšanje vitalnosti i zdravlja, kao i za lečenje mnogih obolenja. Poslednjih 50 godina iskustva i znanja tradicionalne medicine o snažnim lekovitim svojstvima lekovitih gljiva potvrđena su strogim naučnim metodama, velikim brojem naučnih radova i kliničkih studija. Njihova primena je sve šira i u akademskoj, zapadnoj medicini.

Za razliku od lekova, koji leče posledice, a ne uzroke bolesti, medicinske gljive deluju na održavanje biološke homeostaze i ponovno uspostavljanje balansa i prirodne odbrane organizma. Sem toga, lekovi imaju niz neželjnih dejstava. Medicinske gljive i prirodni biološki aktivni preparati od gljiva mogu pomoći u prevenciji i lečenju različitih vrsta karcinoma, HIV-a, virusnih infekcija (od prehlade do herpesa i hepatitisa), koronarnih i bolesti krvnih sudova, ateroskleroze i povišenih lipida, dijabetesa, obolenja jetre, žučnog sistema i pankreasa, obolenja želuca i dvanaestopalačbog creva, bronhitisa, alergija, reumatoloških obolenja, artritisa, obolenja kože, psihoneuroloških i autoimunskih obolenja.

Pored snažnog antivirusnog dejstva, poseduju i snažno antibakterijsko dejstvo, tako da se mogu koristiti i kao prirodni antibiotici. Glavni mehanizam delovanja supstanci iz gljiva u prevenciji i lečenju tumora je imunostimulativni, odn. aktiviranje niza imunoloških reakcija u organizma domaćina. Beta glukani koče stvaranje materija koje slabe imunitet, a povećavaju stvaranje materija koje ga jačaju. Pospešuju stvaranje antitela, jačaju proizvodnju interferona i ubrzavaju stvaranje interleukina. Od gljiva se na potpuno prirodan način prave prahovi i ekstrakti, a radi konfornije upotrebe pakuju se u kapsule.

U gornjoj tabeli su nabrojane najvažnije medicinske gljive i njihovo delovanje na ljudski organizam.

izvor: Wikipedia

 

VRSTE MEDICINSKIH GLJIVA I DEJSTVA – SUPER NATURA – ZDRAVLJE IZ PRIRODE. LEKOVITE GLJIVE SU ONE GLJIVE KOJE PROIZVODE MEDICINSKO ZNAČAJNE METABOLITE.

Comments are closed.