Sedam blagodeti zelenog čaja

Zeleni čaj.

Medicinski je dokazano da zeleni čaj ima izuzetno pozitivno dejstvo na razne funkcije u organizmu ali i stečena zdravstvena stanja. Većina ljudi ipak ovaj čaj, koji sadrži jedinjenja sa antioksidativnim svojstvima, konzumira kao obično piće tek da utoli žeđ ili da umanji glad. Međutim, on ima i značajna medicinska svojstva.

1. Utiče umirujuće na spavanje. Redukuje stres i dobar je za sve koji pate od hipertenzije i insomnije. Usled toga se savetuje da se pre spavanja popije šoljica zelenog čaja.

2. Koristi se i u prevenciji raka. Neka istraživanja su pokazala da konzumiranje zelenog čaja sprečava rast određenih ćelija raka.

3. Smanjuje holesterol. Izvesna količina zelenog čaja obezbeđuje da vaš HDL i LDL nivo ostane uvek u normali i zdravom balansu.

4. Često se misli da preterano konzumiranje čaja može da škodi ali do sada nije uočeno nikakvo negativno dejstvo ukoliko konzumirate više od 3 šolje zelenog čaja dnevno koliko je do sada bilo preporučljivo.

5. Konzumiranje zelenog čaja, pokazalo se, drastično smanjuje rizik od infarkta ili bilo koje bolesti srca. Zeleni čaj, naravno, nije lek koji će u potpunosti da vas oslobodi rizika ali će svakako ojačati vaš organizam te umanjiti mogućnost oboljenja.

6. Određena istraživanja su pokazala da zeleni čaj umanjuje i rizik dobijanja šećerne bolesti.

7. Zeleni čaj ravnomerno ubrzava vaš metabolizam te ga možete koristiti ako želite da smanjite svoju kilažu. Svima koji otpočinju dijetu ili žele da smršaju preporučuje se svakodnevno konzumiranje zelenog čaja.

Comments are closed.