Reishi – gljiva besmrtnosti

Reishi - gljiva besmrtnosti - Super Natura - Zdravlje iz prirode. Ganoderma lucidum – Reishi je gljiva sa velikim zdravstvenim potencijalom.

 Ganoderma lucidum – Reishi (ili kod nas poznatija kao ‘Hrastova sjajnica’) je gljiva koja se u Japanu popularno zove ‘fantomska gljiva’ (vrlo retka gljiva, teško se pronalazi, prosek rasta joj je negde oko 1 pečurka na 10.000 stabala) dok je u Kini poznata kao ‘gljiva besmrtnosti’ jer kineski narod veruje da ona promoviše dugovečnost. Radi se o jednoj od najstarijih lekovitih gljiva i u upotrebi je već oko 4000 godina. Ono što je crni kumin među začinima (leči sve osim smrti) reiši je njegov brat među gljivama (gljiva besmrtnosti). Zajedno, oni postaju jaka ekipa i velika prepreka svim bolestima. Ova gljiva verovali ili ne može pomoći u lečenju širokog raspona bolesti, počevši od kardiovaskularnih do dijabetesa, od autoimunih do tumorskih a i šire. Ona ometa oksidacijske procese u organizmu i tako štiti vaše telo od starenja produžavajući vašu mladost i vitalnost… Zato ova gljiva s pravom nosi ime: Reishi – gljiva besmrtnosti…

 

REISHI – GLJIVA BESMRTNOSTI

Studije koje su rađene u Japanu, Kini i Velikoj Britaniji u poslednjih trideset godina stalno pokazuju da uzimanje ganoderme lucidum (reiši) dovodi do smanjenja bolesti, dobrog opšteg zdravenog stanja i poboljšanja funkcionalnosti organizma. Ova gljiva pozitivno deluje na većinu organa u telu i studije podržavaju upotrebu reišija kao opšteg tonika. Kao adaptogen ona pomaže telu da se prilagodi sve težim uslovima života i opterećenjima tipa deprivacija sna (nespavanje), povišena temperatura, izlaganje toksinima, infekcije, psihološkim stresovima i traumama, toksičnoj životnoj sredini itd.

Reishi (Japanese) ili Ling Zhi (霊芝, Chinese) je gljiva za koju naučnici u novije vreme pokazuju izuzetno interesovanje. Ako ne u drugim krejevima sveta, u Aziji ovo je najcenjenija medicinska gljiva. “Reishi” je uobičajeno ime ove gljive ali ono podrazumeva kompleks srodnih gljiva iz ganoderma porodice a u ovom slučaju radi se o sorti ‘Ganoderma Lucidum’. Zbog svoje bogate istorije i medicinske vrednosti, ganoderma je jedna od retkih gljiva čiji DNK je potpuno sekvencionisan (16.113 gena) što reiši čini izuzetno atraktivnim nauci. Raznolikost enzima u ovim pečurkama čine da reiši postaje poput minijaturne farmaceutske fabrike koja porizvodi na stotine medicinski interaktivnih jedinjenja. Naučnici su uspeli da izoluju oko 400 različitih bioaktivnih jedinjena ove gljive (triterpenoidi, nukleotidi, polisaharidi, steroidi, steroli, fenoli, masne kiseline, aminokiseline, mikrolementi…). Triterpenoidna ganodermička kiselina je jedna od najproučavanijih komponenti reiši gljive jer su u njoj pronađeni različiti tipovi ovih kiselina koje ispoljavaju razna terapeutska svojstva. A koja su to svojstva?

Za reiši se kaze da je antialergen, antioksidans, analgetik, antifungalik, antiinflamatornik, antitumor, antivirus, antiparazit, antidijabetik, imunomodulator, hepatoprotektiv, hipotenziv i hipertenziv, bubrežni i nervni tonik i seksualni potentor. Reiši se koristi kod lečenja različitih poremećaja i kod pospešenja vitalnosti. Funkcioniše kao izraziti antioksidans protiv slobodnih radikala, pomaže kod loših efekata zračenja i deluje protivupalno. U antioksidativnom smislu izuzetno je koristan kod hidroksilnih radikala jer njen zaštitni efekat se zadržava i nakon njene apsorcije i metabolisanja. Titerpeni (masne kiseline) u reišiju ostvaruju benefite tipa inhibicije holesterola, smanjenja krvnog pritiska, pojačani osećaj zadovoljstva i otpornosti na stres. Također pomaže stabilizaciji šećera u krvi, smanjuje “alergijski odgovor” i štiti jetru od oštećenja preko toksina.

Reishi – gljiva besmrtnosti (Široki raspon zdravstvenih benefita reiši gljive)

Iako u pričama o rešiju ima nekih preterivanja, brojni zdravstveni efekti su ipak naučno potvrđeni. Na ovu činjenicu ukazuju naučne studije. Najčešći lekoviti efekti gljive reiši:

 

  • RESPIRATORNI EFEKAT. Ganoderma pokazuje pozitivno delovanje kod astme i dr. respiratornih problema. Ona jača bronhijalne ćelije i ublažava kašalj. Studija sprovedena u Kini pokazala je da je 60-90% pacijenata sa hroničnim bronhitisom imalo boljitak već u roku od 2 nedelje korišćenja ove glijve. Kod respiratornih problema alergija hroničnog bronhitisa stopa oporavka iznosila je 60% dok je poboljšanje usledilo kod 98% pacijenata. Kod bronhijalne astme poboljšanje je nastupilo kod 87% pacijenata dok je stopa izlečenja  usledila kod njih 48%. Za sinusne probleme stopa izlečenja veća je od 50%.
  • ZDRAVLJE JETRE.  Reiši je veoma cenjen kod problema sa hepatitisom i drugim bolestima jetre. Koristan je kod ciroze, bolesti masne jetre i alkoholom oštećene jetre. On pomaže iskorišćenost kiseonika za poboljšanje funkcije jetre, štiti je od bolesti i pojačava njenu funkciju
  • KARDIOVASKULARNE BOLESTI. Reiši ima primetne rezultate u prevenciji srčanih bolesti i moždanog udara jer pomaže u neutralisanju brojnih faktora rizika što omogućava prisustvo komponenti koje čuvaju srce (steroli, ganodermička kiselina, kumarin, manitol, polisaharidi..). Stručnjaci smatraju da ganodermička kiselina spušta nivo triglicerida, uklanja višak holesterola iz krvi, snižava povišeni krvni pritisak i smanjuje lepljivost krvi, čak koriguje i aritmiju. Studija Burton Goldberg -Heart Disease pokazala je da su 54 osobe koje nisu reagovale na medicinsku terapiju pokazale značajno smanjenje hipertenzije za 4 nedelje uz upotrebu reišija tri puta dnevno.
  • ALERGIJA. Japanski naučnici potvrdili su da komponenta lanostan u reišiju deluje kao prirodni antihistaminik pri čemu ne samo da umanjuje posledice alergije već redukuje i njihovu pojavu.
  • HOLESTEROL I VISOKI KRVNI PRITISAK. Kao što smo već napomenuli u prethodnom tekstu, reiši pomaže i bori se protiv visokog krvnog pritiska. Naučnici na Oklahoma Oral Roberts univerzitetu pokazali su da jedinjenja u reiši gljivi smanjuju protok nervnih impulsa kroz simpatički nervni sistem koji je deo nervnog sitema koji je pod uticajem emocionalnog stresa što može primetno smanjiti hipertenziju koja je posledica stresa. Ruski naučnici pokušali su doći do odgovora kako reiši smanjuje nivo holesterola u krvi pa su vršili brojne testove na životinjama i  dokazali da reiši ima tu mogućnost. Iste testove ponovili su i na ljudima gde su koristili dve grupe ispitanika: jednu sa placebo metodom a drugu sa reišijem pri čemu je druga grupa pokazala smanjenje holesterola a takođe je došlo i do promene aktivnosti trombocita u krvi. U ovom slučaju, aktivni sastojak reišija (ganodermička kiselina) dovela je do smanjenja hipertenzije, LDL holesterola i triglicerida a došlo je i do smanjenja formiranja krvnih ugrušaka.
  • ANTIVIRUSNI I ANTIBAKTERIJASKI EFEKAT. Većina istraživanja reišija kreću se u pracu problema zapaljenja i artritisa pri čemu se ponovo dokazuje pozitivno dejstvo ove gljive. Ovo naročito u vezi problema sa artritisom. Godine 2006. je Kenneth Blum pružio kliničke dokaze kako bi potkrepio svoju tvrdnju a to je da reiši može pomoći kod bolnih problema sa zglobovima. Ovu pojavu su potvrdili i kinezi u svojim studijama pri čemu su došli do zaključka da reiši ima dobro umunomodulatorno dejstvo na artritis oboljenja. Mehanizam kojim reiši postiže taj blagotvorni efakat objašnjen je u studiji 2007. godine gde se kaže da peptidi polisaharidi ganoderme značajno inhibišu poliferaciju  RASF [Rheumatoid Arthritis Synovial Fibroblasts] što su potvrdile i 5 naredne studije. Jedna studija ide toliko daleko da reši poredi sa Prednizonom ali bez loših efekata. I ne samo što nema loše efekte koje prednizon ima već može da poništi eventualne probleme koje prednizolon (aktivno jedinjenje prednizona) nosi sa sobom npr. toksičnost ćelija i proteinuria.
  • IMUNI SISTEM. Reiši je jedan od najboljih imunostimulatora. Istraživanja sprovedena u Japanu, Evropi i delovima Amerike pokazuju ovu mogućnost ganoderme da utiče na imuni sistem u najpozitivnijem smislu. Konzumacija reiši gljive dovodi do povećanje proizvodnje T-ćelija koje napadaju i uništavaju bakterije i viruse štiteći tako organizam od bolesti koje one izazivaju. Ova mogućnost reiši gljive može se koristiti i kod nekih zaraznih bolesti. Ova gljiva može pomoći i kod HIV problema. Da bi se ovde izvukla maksimalna korist, neophodno je povećati unos vitamina C kao i povećati učešće voća i povrća u ishrani. Budući da gljiva ojačava imuni sistem u slučaju da patite od neke autoimune bolesti obavezno se konsultujte sa lekarem jer nije pametno pojačati imuni sistem u trenutku kada se bori protiv vas.
  • POVEĆANJE IZDRŽLJIVOSTI. Dr. H. Fujiwara ukazao je da upotreba ganoderme dovodi do povećanja izdržljivosti tela kod fizičkih napora i sporta. U ovom slučaju adenozin komponente reišija dovele su do povećanja protoka krvi i viška energije u telu.
  • DUGOVEČNOST. Reiši pečurke imaju brojne zdravstvene dobrobiti od kojih je jedna od interesantnijih – usporavanje procesa starenja. To znači da će češća upotreba reiši gljive dovesti do dužeg zadržavanja vaše mladosti. Ganoderma produžava životni vek, mladalački izgled i vitalnost.  U tom delu, gljiva sadrži Superoxide Dismutase enzyme (SOD) koji sprečava dejstvo slobodnih radikala a ovo pak dovodi do sprečavanja oštećenja ćelija i njihovog starenja.
  • NERVNI SISTEM. Što se tiče nervnog sistema, reiši u tom delu pokazuje mogućnost da može smanjiti anksioznost, depresiju, paranoju i nesanicu.

Iako su trendovi obećavajući i ganoderma pokazuje niz lekovitih svojstava, savremena nauka tek treba da potvrdi lekovitost ove gljive. Ono što sigurno možemo tvrditi a to je da je upotreba reišija generalno bezbedna i da je nesporna njena velika antioksidativna vrednost.

Reishi – gljiva besmrtnosti (Reishi i rak)

Pošto se naš sajt prevashodno bavi tumorskim bolestima, ova osobina reišija nam je trenutno i najbitnija. Da li ste znali da se u Kini, Koreji i Japanu reiši aktivno koristi u lečenju raka? Ona se prepisuje kao kancer – suplement a trenutno se vodi debata da li treba tretirati kao suplement ishrane ili je treba uvrstiti u klasu terapeutskih lekova za medicinske svrhe jer sve češća laboratorijska ispitivanja pokazuju da reiši stvarno inhibira rast i metastazu tumora. Polisaharidi kod reišija su ugljeni hidrati sastavljeni od mnogih molekula šećera koji imaju atnitumorske i antioksidativne efekte, jačaju imuni sistem, čiste creva i spuštaju nivo holesterola. Jedan takav polisaharid je Beta D-glukan koji pokazuje visoku antitumorsku aktivnost čime inhibira dalji rast tumora i dovodi do njegovog sakupljanja. Visok sadržaj vlakana pak čiste debelo crevo od toksina i dovodi do blago laksativne akcije čišćenja sistema. Ovo je posebno bitno kod kancera debelog creva a i tumorske predispozicije uopšte jer je prisustvo i prenatrpanost toksinima postalo jedan od glavnih uzroka ovih teških oboljenja. Japanska vlada je zvanično uvrstila reiši kao sredstvo za lečenje malignih bolesti. Supstance u ovoj gljivi stimulišu rad T-ćelija i makrofaga.

Istrazivanje koje je sproveo Dr Raymond Chang (Cornell) pokazalo je da je reišhi gljiva može smanjiti sporedne efekte hemoterapije i radioterapije. Ganoderma štiti od kobalta pri radioaktivnom zračenju jer poseduje taj radioprotektivni efekat sličnom onome kod L-cisteina. Reiši aktivira imuni sistem u ranijoj fazi tako da prevenira i napada tumorsko oboljenje u začetku. Sprečava se umor, gubitak kose i supresija koštane srži, smanjuje se rizik od metastaza i povećava stopa preživljavanja kancer bolesti što su sve aktivne teme ovog problema. Ganoderma će svakako poboljšati kvalitet života tumorskih pacijenata i smanjiti rizik ponovnog pojavljivanja bolesti kod izlečenih. Pored navedenog, reiši aktivira specifične antitumorske supstance u organizmu poput interferona i limfokina koji će pomoći i u borbi protiv virusnih infekcija i zastaviće njihovo širenje. Polisaharidi povećavaju nivoe antioksidansa Super Oxide Dismutase (SOD) koja neutrališe slobodne radikalne toksine čime se sprečava oštećenje i uništenje zdravog tkiva.

Reiši sadrži prirodni germanijum i fitostrerol komponente. Prirodni germanijum pomaže na taj način što poboljšava funkciju tkiva dovodeći više kiseonika u ćelije. Ovo nam je posebno bitno jer, kao što smo u ranijim tekstovima već pisali, tumorska tkiva su anaerobna tkiva koja funkcionišu u sredinama bez kiseonika pri čemu se povećava PH vrednost okruženja. Povećana PH vrednost u vezi je sa manjkom kiseonika pa povećanje PH direktno dovodi do smanjenja kiseonika u tkivu i obrnuto. U pitanju su dve strane iste medalje pa tako dovlačenje kiseonika u ćeliju dovodi do formiranja kiseoničkog okruženja što ometa pojavu i razvoj tumora. Funkciju imuniteta jača pa time i borba sa ovim oboljenjima a u slučaju često prisutnog bola kod ove vrste pacijenata reiši će odigrati ulogu anelgetika i redukovati donekle prisutne bolove na principu morfijum efekta. Njeni biljni steroli potrebni su telu radi proizvodnje hormona i neprocenjivi su za inhibiciju formiranja i rasta tumora. Iako u evropskoj medicini još uvek nije u potpunosti zvanično priznato lekovito dejstvo reišija kod onkoloških bolesti ona je ipak ozbiljan konkurent hemoterapiji i konvencionalnom lečenju.

Antioksidans komentar

Što se tiče reiši gljive svakako je njena lekovitost nesporna. Reiši spada u prirodne superlekove i možete je koristiti kao jačeg predstavnika alternative u borbi sa bolestima a u nekim slučajevima i kao pandam brojnim farmaceutskim lekovima. Reiši može dosta pomoći i kod najtežih bolesti ali je i u tom slučaju vrlo bitno sinhronizovati napad na neprijatelja. Reiši koliko god da je moćan on ne može skinuti sve vaše “grehove” a to je uživanje u masnoj i brzoj hrani, šećerima i ostalim lošim životnin navikama. Ako želite da sprečite i pobedite teške bolesti reiši će vam u tome pomoći ali ukoliko ne promenite svoje loše navike nemojte svu krivicu da svaljujete samo na gljivu već bolje pripremite teren kako bi ona mogla nesmetano da deluje. Po našem mišljenu pravilna upotreba ove gljive svodi se na prethodnu konsultaciju sa lekarem, promenama u ishrani i ponašanju i na kraju upotreba ove gljive. Nikako obrnutim putem.

 

Kompletan tekst preuzet sa portala Antioksidans.com

REISHI – GLJIVA BESMRTNOSTI – SUPER NATURA – ZDRAVLJE IZ PRIRODE

Comments are closed.