Pečurke koje stimulišu imunosistem

Pečurke koje stimulišu imunosistem

U Japanu u glavnu hranu spadaju šitake, maitake, karavatake i enokitake. Ove pečurke se sada mogu naći i u bolnicama, gde se daju pacijentima u toku hemoterapije. One sadrže molekul zvan lentinan, a on, zajedno sa drugim polisaharidima kojih u pečurkama ima u velikim količinama, neposredno stimuliše imunosistem. Procenat obolelih od raka želuca, na primer, čak je za 50% manji kod japanskih seljaka, koji jedu velike količine ovih pečuraka, nego kod stanovnika koji ih ne jedu. U japanskim univerzitetskim istraživanjima, broj i aktivnost imunih ćelija znatno se uvećavaju kod pacijenata kojima se daju ekstrakti pečuraka, a aktivnost imunih ćelija se uvećava čak i unutar samog tumora. Istraživači sa Univerziteta „Kjušu“ u Japanu pokazali su da oboleli od raka debelog creva žive duže kad im se u toku ili nakon hemoterapije u ishranu uvedu ove pečurke. Verovatno je to zato što aktivacija imunosistema usporava rast tumora.

U Belivoovoj laboratoriji se ispituju razne pečurke koje bi mogle biti korisne u savladavanju ćelija raka dojke. Azijske pečurke nisu jedine koje imaju blagotvorno dejstvo. Neke vrste, kao recimo bukovače, mogu gotovo potpuno da zaustave rast raka u ćelijskim kulturama.

(Antikancer nov način života – dr David Servan-Šrajber)

Čorba od Šitake pečurki

Natopite 5 do 6 šitake pečurki u vodu 30 minuta. Pečurke zajedno sa tom vodom dodajte količini od 1 do 2 litra izvorske ili filtrirane vode i stavite da se kuva. Kuvajte 5 do 10 minuta. Izvadite šitake i sačuvajte ih za supu (u kom slučaju obavezno uklonite drške), ili ih upotrebite za neki drugi recept. Za ovu čorbu , šitake pečurkama možete dodati i kombu alge.

(Ishranom protiv raka – Mičio Kuši)

Comments are closed.