Obloge od đumbira

Đumbir.

Obloge od đumbira

Svrha: Đumbir stimuliše cirkulaciju krvi i telesnih sokova, pomaže u odvajanju i rastvaranju ustajalih toksičnih materija, cista, tumora itd.

Pripremanje: Stavite šaku struganog đumbira u gazu i iscedite sok od đumbira u lonac u kome se nalazi 4 litra vrele vode. Ne kuvajte vodu, da se ne bi izgubila delotvornost đumbira. Umočite manji pamučni peškir u vodu sa đumbirom, dobro ga iscedite i stavite peškir koji je vruć, ali toliko da možete podneti, na mesto na telu koje treba lečiti. Drugi, suvi peškir možete staviti preko obloga da bi se smanjio gubitak toplote. Stavljajte novi vrući peškir svaka 2 do 3 minuta dok koža ne pocrveni.

izvor: Ishranom protiv raka – Mičio Kuši

Đumbir, lekoviti začin potiče iz Indije i Kine. Ova višegodišnja biljka veoma je zastupljena u kulinarstvu. Miris je prijatan i oštar, sličan limunu, a ukus je blago ljut. Ljuta jedinjenja se sastoje od gingerola i shogaola – aktivnih sastojaka koji đumbiru daju lekovita svojstva. Bogat je mineralima, u značajnijim količinama sadrži magnezijum, kalijum, bakar i mangan. Među vitaminima najzastupljeniji je vitamin C, vitamini B grupe (zastupljen je B6) i u manjim količinama pantotenska kiselina i niacin.

Comments are closed.