Mast od nevena

Mast od nevena

Mast od nevena

Svež neven (stabljika, list, cvet) oprati, i pošto se ocedi voda sa biljke, sitno iseckati nožem. Dve pune šake ovako isitnjene biljke umešati u 500 g masnoće (npr. margarina) koja se prethodno istopi. Mešati drvenom kašikom, a zatim skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno 12 sati, posle čega treba ponovo podgrejati i procediti kroz platno ili gazu, u staklenu teglu. Ovu mast treba čuvati u frižideru. (PAŽNJA: Na dnu tegle se taloži zelenkasta tečnost, koja se baca).
Ostatak biljke (ono što je preteklo od ceđenja) može se koristiti kao kaša za kataplazmu (oblog) i to dva puta, nakon čega se baca.
Na sličan način se priprema mast od: hajdučice, ivanjskog cveća, koprive, gaveza.

Mast od nevena je poznata po svom antiseptičkom, antibakterijskom i regenerativnom svojstvu. Ona pomaže kod nagnječenja, iščašenja, upale i proširenih vena, hemoroida, postoperativnih ožiljaka, opekotina i promrzlina, ujeda insekata, gljivičnih oboljenja i ekcema. Efikasna je i kod tretiranja masne kože i akni.

Opis biljke

Stablo nevena je uspravno, granato i izbrazdano. Visine je do 50 centimetara i pokriveno je kratkim i čvrstim dlačicama. Oblik listova se razlikuje u zavisnosti od njihovog položaja: gornji su duguljasti ili kopljasti, srednji su obrnuto jajasti i obuhvataju stablo, a donji su sa krilatom drškom. Cvetovi su sakupljeni u glavičaste, narandžastožute, krupne cvasti. Periferiju cvasti grade jezičasti cvetovi naslagani u 2-3 reda, a sredinu cevasti cvetovi. Omotač cvasti grade uzani, zeleni, lepljivi i dlakama pokriveni listići. Cvasti mirišu jako i otužno. Zavisno od regije, neven cveta od ranog proleća do kasne jeseni. U primorskim i toplim krajevima može cvetati tokom cele godine.

Hemijski sastav

Kao droga se koriste cvetovi koji sadrže etarsko ulje, tanine, šećere, likopen (koji je izuzetno dobar antioksidans i štiti od raka grlića materice), proteine, pigmente karotenoide (daju boju cvetovima), kalendulin, minerale (kalijum, sumpor i dr), gorke supstance, supstance kiselog karaktera (voloksantin, citroksantin, rubiksantin, flavoksantin), smole, organske kiseline (jabučna, salicilna) i dr.

Izvor: Wikipedia

Comments are closed.