Kandida i način ishrane za bolesnike koji boluju od kandidijaze

Kandida i kandidijaza

 

Kandida i kandidijaza

Uvodne napomene

Lečenje kandidijaze je dugotrajno i kompleksno i pored posebnog režima ishrane, uključuje i medikamente i obnavljanje zdrave crevne flore.

Pored opštih uputstava za ishranu koja je ovde data, pacijent mora da uzme u obzir da je tokom bolesti došlo i do posebno izražene osetljivosti na pojedine namirnice (što se utvrđuje Vega testom) što dodtno utiče na režim ishrane svakog pojedinca.

Opšta uputstva za režim ishrane primenjuju se do kraja lečenja koji određuje lekar. Po završenom lečenju treba još godinu dana nastaviti sa istim režimom ishrane, zatim ponoviti Vega test i, u zavisnosti od nalaza, eventualno nešto menjati.

Režim ishrane

NE SME SE JESTI:

– Šećer i med (slatkiši i kolači i ostala hrana koja se pravi sa šećerom).

– Voće sa većim procentom šećera kao što su trešnje, jagode, kajsije, breskve, kruška, šljiva, grožđe, smokva, pomorandže, mandarine, dinje, lubenice, kivi, ananas, banane. Navedeno voće ne sme se jesti ni u kakvom obliku (sveže, kompoti,sušeno voće…)

– Belo brašno i proizvodi od takvog brašna (hleb, pecivo, pite, kolači…)

– Beli pirinač

– Bezalkoholna pića i gusti i gazirani sokovi, Coca cola, Pepsi cola itd.

– Kvasac (kisela testa i hleb)

– Kefir, stari sirevi i kačkavalj

– Senf, kečap, majonez

– Kiseli krastavci, kiseo kupus, turšije, sirće

– Gljive (pečurke)

– Pivo, vino, rakija, likeri (čak ni gorki)

– Lični alergeni

HRANA KOJA SE PREPORUČUJE

(Ne plašite se prethodnih zabrana, nećete gladovati)

DOZVOLJENO JE JESTI:

– Jela od žitarica kao što su integralni pirinač, ovas, heljda, ječam, proso

– Hleb umešan od integralnog pšeničnog brašna (umesto kvasca koristiti prašak za pecivo)

– Sve vrste povrća (presno, dinstano, kuvano, u vidu salata)

– Semenke (susam, bundeva, suncokret, mak), kesten, lešnik, kikiriki sa ljuskom

– Voće sa manjim procentom šećera kao što su višnja, maline, kupine, ribizle, borovnice, kisele vrsta jabuka, dunje, grejpfrut, limun

-Jogur (sa bifidus essensis bakterijama), kiselo mleko, mladi sir, kisela pavlaka, mozzarela, feta sir

– Sve vrste ribe

– Živinsko meso

– Crvena mesa (govedina, teletina, jagnjetina i ovčetina) jednom do dva puta mesečno

– Nedeljno jedno jaje (za potrebe kuhinjskih tehnologija)

– Svi prirodni začini

– Biljno ulje dobijeno hladnim presovanjem i maslinovo ulje

– Negazirana mineralna voda, zeleni čaj, šipurak, kamilica, kafa

– Mogu se koristiti zaslađivači (sacharin, kandisin, natreen, huxsol…) u tabletama ili kapima

– Umesto sirćeta koristiti limun

RECEPT ZA INTEGRALNI HLEB

Izmešajte na suvo 0,5 kg integralnog pšeničnog brašna, 1 kafena kašičica soli i jedan prašak za pecivo. Dodati 0,5 litara mlake vode i promešati varjačom a zatim umešati dve supene kašike ulja. Po želji dodati šaku lanenog semena, susama i semena suncokreta. Peći 60-80 minuta na 200 stepeni.

Comments are closed.