Dijeta kod povećanog holesterola i triglicerida u krvi

Dijeta kod povećanog holesterola i triglicerida u krvi

 

Zašto sprovoditi dijetu?

Osobe sa povećanom masnoćom u krvi moraju sprovoditi dijetu, jer hrana utiče na količinu masti u krvi. Pridržavanjem dijete će se smanjiti povišeni holesterol u krvi , ali dijetom će ga potpuno uspeti normalizovati samo oni bolesnici kod kojih je on umereno povišen. Oni sa jako povišenim holesterolom moraće, najverovatnije uz dijetu, uzimati i lekove. Trigliceridi će se dijetom najčešće uspeti normalizovati, čak i ako su jako povišeni.

 

Zašto su povećane masnoće u krvi štetne?

Povišene masnoće u krvi (hiperlipidemija) su, uz povišeni krvi pritisak, pušenje, šećernu bolest (dijabetes) i gojaznost, najčešći faktori rizika za nastanak infarkta srca, koronarne bolesti srca (anginu pektoris) i moždanog udara. Sve te česte smrtonosne bolesti u osnovi imaju aterosklerozu, tj. nakupljanje masnih naslaga na zidovima krvnih sudova, zbog čega se promer tih sudova sužava, pa njima stiže manje krvi u tkiva koja moraju prehraniti. Kada se tako suženi krvni sud začepi ugruškom, potpuno se prekine dotok krvi u tkivo koje taj sud opskrbljuje, pa u srcu nastaje infarkt, a u mozgu ishemijski moždani udar.

 

Koje su povećane masnoće u krvi štetne?

Najštetniji po zdravlje su povećani ukupni holesterol i povećani LDL-holesterol u krvi. Povećani trigliceridi u krvi takođe predstavljaju faktor rizika, a jako povećani trigliceridi (iznad 8mm/I) su i faktor rizika za nastanak akutne upale gušterače (pankreatitis). Faktor rizika za nastanak infarkta srca i moždanog udara je i preniski zaštitni HDL-holesterol.

 

Koje su normalne vrednosti masnoće u krvi?

Ukupni holesterol u krvi mora biti manji od 5mm/I, LDL-holesterol mora biti manji od 3mm/I, trigliceridi moraju biti manji od 2mm/I, a HDL-holesterol mora biti veći od 1mm/I. Ako neka laboratorija ne radi sve te pokazatelje, LDL-holesterol se može izračunati pomoću jednačine: LDL-holesterol = ukupni holesterol – HDL holesterol – trigliceridi/2,2 (sve u mm/I).

 

Kako se pridržavati dijete?

Nedeljni jelovnik treba napraviti tako da se za glavni obrok najmanje 3 puta nedeljno jede riba, 2-3 puta piletina ili ćuretina bez kože, a samo jednom nedeljno crveno meso (govedina, teletina, svinjetina itd.), ali prethodno treba ukloiti sva vidljivu masnoću. Nikako se ne bi smelo jesti više od 200 grama crvenog mesa i mesnih prerađevina nedeljno.

Svakodnevno treba jesti najmanje 500 grama povrća (bez krompira). Ne treba gladovati! Svakog dana treba jesti najmanje tri, a još bolje 4 ili 5 obroka, ali sastavljeno u skladu sa dijetnim preporukama. Hrana ne mora biti neukusno pripremljena, već je treba začiniti začinima i začinskim biljem. Ako imate povišene masnoće u krvi, celog života se morati pridržavati dijete.

 

Kako pripremati hranu?

Treba jesti što više povrća i voća, i to najbolje sirovog ali dozvoljeno je i kuvano. Meso treba jesti kuvano u svom soku, a za pripremu bi bilo najbolje koristiti posuđe koje ne zahteva ulje i drugu masnoću. Preporučuje se spremanje i u mikrotalasnoj pećnici, a mogu se jesti i riba i meso pečeno na roštilju. Hranu pri kuvanju manje solite, a već kuvanu hranu nemojte nikada dodatno soliti.

 

Šta osim dijete?

Treba se redovno baviti fizičkim aktivnošću, najbolje svakodnevno ili bar svaki drugi dan i to najmanje po 30 minuta, a po mogućnosti 1 sat. To ne mora biti naporan sport, veća aktivnosti pri kojoj se umereno umorite i možda lagano oznojite (lagano trčanje ili samo brzo hodanje 2-3km, plivanje, vožnja bicikle, pa i sobnog). Ako pušite, obavezno prestanite! Ako ste gojazni, obavezno smršajte, tako da postignete normalni indeks telesne mase (BMI) koji treba biti između 18,5 i 25. On se može izračunati pomoću jednačine: BMI = telesna težina u kilogramima/telesna visina izražena u metrima pomnožena sama sa sobom. Merite redovno krvni pritisak, a ukoliko je on viši od 140/90 mmHg (kod dijabetičara viši od 130/80 mmHg), trebate se redovno lečiti.

 

Dijeta kod povećanog holesterola i triglicerida u krvi

Centar za prevenciju – Dom zdravlja Leskovac

Comments are closed.