Čaj od šipka

Čaj od šipka

Čaj od šipka

Lekoviti deo biljke:

Koriste se plodovi koji moraju biti tvrdi i svetlocrvene boje. Sakupljene plodove je najbolje sušiti na veštačkoj toploti do 50°C jer će samo tako zadržati svoju prirodnu svetlocrvenu boju.

Analiza materijala je pokazala da se u plodu šipka nalazi visoko vredan vitamin C. Osim toga, plod sadrži jabučnu, limunsku, jantarnu i fosfornu kiselinu, narandžasto obojeno eterično ulje, invertne šećere, vanilu, tragove lecitina, dekstrin, lignin, gvožđe i dr. Šipak je zdravo i lekovito prirodno sredstvo. Deluje osvežavajuće i nadoknađuje količine vitamina C u organizmu.

Lečenje:

Čaj od plodova šipka je ukusan prirodan napitak. Otklanja prolećni umor, malaksalost, bledilo i neradnu sposobnost. Povoljno utiče na sistem za varenje, a bogate količine voćnih kiselina deluju na bolje izlučivanje mokraće, bez ikakvih nadražaja bubrega. Savetuje se da se čaj od šipka pije za sprečavanje stvaranja kamenca ili peska. Takođe se kod upalnih bolesti bubrega ili bešike preporučuje upotreba čaja od šipka. Delovanjem na čišćenje krvi odvode se iz tela i sva mokraćno-kisela taloženja, tako da kod svih teškoća izazvanim gihtom i reumatizmom nastupa poboljšanje i ozdravljenje.

Šipak u obliku čaja preporučuje se dojiljama, jer vitamin C prelazi u mleko i bebu čini zdravijom i otpornijom. U periodama gladovanja odličan napitak je upravo čaj od šipka; daje utisak sitosti i snabdeva organizam vitaminima, a istovremeno potpomaže izlučivanje štetnih materija iz organizma. To je čaj koji možete piti uz doručak, naročito zimi i u proleće. Doprineće vašoj bodrosti i dodaće rumenilo bledom tenu. Čaj od šipka smanjuje verovatnoću da ćete se razboleti od gripa, ali ako do toga ipak dođe, pijte ga svakodnevno. Od latica šipka može se pripremati losion za toniziranje lica.

Napomena:

Kada pripremate čaj, gledajte da u njemu preovlađuju suvi plodovi, a ne semenke. Zdravije je. Semenke se preporučuju, umereno, kod peska i kamena u bubregu.

Priprema čaja:

Za pripremanje čaja, za jednu osobu, potrebno je oko 50 gr. sveže (zelene) ili 5-10 gr sušene čajne sirovine i ½ l vode. Prosušena čajna sirovina se stavi u ključalu vodu, kuva oko 5 minuta i tek onda skine sa vatre i procedi. Šipak i drugi voćni plodovi se kuvaju do 10 minuta (malo duže). Čaj od šipka će biti bogatiji vitaminom C ako se posle kuvanja ostavi da stoji još 30-60 minuta, pa tek onda procedi. Čaj se po potrebi zasladi domaćim, prirodnim medom. Ako ga nemate pri ruci, jako je korisno piti i gorak čaj.

 

Tekst preuzet iz priručnika “Čajevi, prirodno lečenje biljem – Andrej Lašmanov”.

Comments are closed.