8 najboljih suplemenata za bolji seksualni život

Kada vam život postane svakodnevno užurban, jedna od prvih žrtava može biti seksualni odnos između vas i vašeg partnera. Bilo da je igra ispod jorgana postala rutina ili je vaš seksualni nagon u poslednje vreme slab, suština je u tome da vam je potreban podsticaj. Srećom, postoje načini da se “rampa podigne i drži gore” pomoću određenih prirodnih preparata za jačanje potencije. Naravno, tekst koji sledi nije u vezi jačanja samo muške potencije već se odnosi i na osobe ženskog pola.

Isprobajte neke od sledećih dodataka da bi pomogli da vaš seksualni život bude ponovo “vruć”.

 

Eterično ulje sandalovine

Mirisno eterično ulje sandalovine je prirodni afrodizijak koji podiže libido i povećava seksualnu želju a u isto vreme i smanjuje anksioznost. Ovo je idealna kombinacija za započinjanje akcije u spavaćoj sobi. Njen efekat je naročito snažan kod muškaraca, jer slično miriše kao feromon androsteron. Uživajte u njegovom opuštajućem efektu mešajući ga sa bezmirisnim uljem kokosa i utrljavajući ga putem masaže. Ili stavite par kapi ulja na deo ruke ispod dlana i na vratu i krenite u avanturu.

 

Kolagen protein

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem telu, pomaže koži da bude zategnuta i jača nokte i zube. Međutim, možete biti veoma iznenađeni informacijom da kolagen igra prilično veliku ulogu i u vašem seksualnom životu. Kako proizvodnja kolagena opada sa godinama, opada i elastičnost i zategnutost kože. Zbog ovakvih okolnosti, muškarcima je teže da održavaju erekciju. Kod žena, vaginalni zid postaje opušteniji, što može otežati muškarcima da pogode prave tačke za vreme seksualnog odnosa.
Iz tog razloga bi trebali, muškarci i žene, da koriste hranu koja je bogatija kolagenima, kao što su jaja, mleko i živinsko meso (sa ovim se vegani ne bi složili). Takođe možete ubrzati stvari dodavanjem kolagen proteina smoothie-ima i raznim napicima.

 

Ginseng

Ginseng je odavno poznat kao prirodna vijagra – i to sa dobrim razlogom. Kod muškaraca, koren Ginsenga funkcioniše na dva načina:

1.Povećava seksualnu želju koristeći hormone u telu

2.Postiže lakšu erekciju, zamenjujući lekove koji se koriste prilikom erekcijske disfunkcionalnosti.
Međutim, ne libite se dati malo Ginsenga i vašoj partnerki. Smatra se da Ginseng pomaže opuštanju klitoralnih mišića, poboljšavajući seksualnu funkciju kod žena. U jednoj studiji kod žena u menopauzi, otkriveno je da redovno uzimanje Ginsenga povećava osećanje seksualnog uzbuđenja bez neželjenih sporednih efekata.

 

Vitamin D3

Evo razloga da se još malo ulove sunčevi zraci. Nedostatak vitamina D dovodi do smanjenja nivoa estrogena kod žena i testosterona kod muškaraca, čime se smanjuju i seksualne želje i sam čin. Osim toga, niži nivo vitamina D takođe utiče i na naše raspoloženje, što znači da su veće šanse da budemo zabrinuti i razdražljivi. To i nije baš neko raspoloženje ukoliko imate plan za spavaću sobu.
Umereno izlaganje suncu, koje je najbolje u proleće i jesen, kao i uzimanje suplemenata vitamina D, doprineće da vaš seksualni život bude mnogo bolji.

 

Arginin

Ova esencijalna aminokiselina sa smešnim imenom može da igra veliku ulogu u vašem seksualnom životu. Arginin ima veoma važnu ulogu u deobi ćelija. To znači da, kod muškaraca, može poboljšati i proizvodnju sperme kao i samu pokretljivost. Istraživanja pokazuju da visok nivo stresa može da smanji prisustvo Arginina  prilikom proizvodnje spermatozoida, pa ako ste suviše zauzeti i opterećeni poslom ili ličnim problemima u poslednje vreme, trebalo bi da ga unosite kao suplement.
Kao i od Ginsenga, žene mogu da imaju koristi i od Arginina. Suplement poboljšava cirkulaciju u genitalnom tkivu, pa se često koristi kao pomoćna krema za lečenje neplodnosti. Kada se kombinuje sa drugim aminokiselinama, Arginin vraća prirodnu ravnotežu hormona i ponovo uspostavlja normalne seksualne funkcije kod žena koje pate od disbalansa estrogena.

 

Ašvaganda

Biljka Ašvaganda je poznata i kao “snaga pastuva” i neće vas razočarati u situaciji u spavaćoj sobi. Ona se vekovima koristi kao afrodizijak ali i kao sredstvo za oslobađanje od stresa. Zbog svoje sposobnosti da reguliše hormone, Ašvaganda je takođe efikasna za regulisanje testosterona i pomaže da se stav “mirno” održi u intimnim trenucima.
Za parove koji pokušavaju da dobiju prinovu, Ašvaganda ima dodatni bonus. Biljka, takođe, poboljšava kvalitet sperme.

 

Cink

Kada je reč o seksualnom zdravlju, ovaj mineral je žestok dodatak. Imati dovoljno cinka je od ključnog značaja za proizvodnju zdrave sperme a nedostatak ovog minerala može dovesti do smanjenja sperme tokom ejakulacije kao i umanjenog seksualnog nagona. Kod žena, ključno je imati dovoljno cinka da bi jajna ćelija mogla da sazri.
Srećom, cink je lako dobiti prirodnim putem. Visoko proteinska životinjska hrana kao što je jagnjetina, govedina i piletina je prilično bogata cinkom. Takođe, cinka ima u leblebiji, jogurtu i indijskom orahu.

 

Vitamin B12

Ovaj “energetski vitamin” je od suštinskog značaja za ljudski život. Ako se osećate previše iscrpljenim, umornim i ako vam nedostaje motivacija, pretpostavka je nedostatak vitamina B12. Ukoliko ne dobijate dovoljno vitamina B12 to može dovesti do niskog libida, niskog estrogena kod žena i testosterona kod muškaraca, kao i smanjen broj spermatozoida. Oni koji ne jedu meso teško dobijaju dovoljno tog minerala koji je dostupan samo u životinjskim namirnicama, pa vegetarijanci i vegani trebaju  uzimati dodatak vitamina B12 u vidu suplemenata da bi pomogli dešavanjima u krevetu.

Comments are closed.